Saturday, January 7, 2012

Adik...hidup bukan untuk berkahwin saja..

Assalammualaikum ;)

Ok, bila aku kata “adik” aku rasa aku dah cukup matured untuk menasihati orang atau sudah cukup ilmu didada untuk bagi advice?  Tidak, aku masih dalam proses belajar dalam hidup, masih banyak benda yang harus dipelajari, tetapi dalam sesetengah bab, I still can manage to give advice, doesn’t means I know all, but for my “adik” yes I can…

Bila kita masih didalam lingkungan umur awal remaja, banyak benda yang kita celaru, betul atau tak? Ada benda yang kita rasa, ok yang ini cool, so I nak cuba..atau ada benda yang nampak “popular” so secara automatically nak try test…kadang-kadang dengan harapan wow baru cool kalau buat tu, semua orang buat kenapa aku tak nak try test? 

Aku macam tu masa di awal-awal aku keluar dari kepompong family, banyak benda yang aku try test, dari yang baik kepada pelik dan boleh sampai kepada jelik… aku cuba untuk try to be cool with friend, banyak benda yang aku buat untuk rasa perasaan happy, excited, dan macam-macam lagi… tapi Alhamdullillah aku bersyukur sangat, aku excited tapi aku masih dilandasan yang betul..aku tak tersungkur jatuh, merana dan macam-macam lagi… then bila aku dah sampai tempoh aku secara automatically realized what happen to me during that time? So messy but honestly I not regret… sebab time remaja adalah masa untuk kita explore semuanya… kata pun darah muda hehehe tapi ingat, please jangan terlalu "excited" sampai lupa diri!

Bagi mereka yang masih remaja, apa matlamat anda dalam hidup sebenarnya, nak berjaya? Nak belajar untuk masa depan atau nak duduk setempat and nak fikir nak kahwin… aku ada adik baru dalam office, still belajar practical… perbualan hari ini

Adik: “kak, kakak suka jadi valuer?”
Aku: “Yup, Insya Allah akan jadi Registered Valuer soon, why?”
Adik: “tidak bah..saya tidak suka kerja di office, better for me I like to be house wife, saya suka kemas rumah, mop and macam-macam..”

honestly, first time aku jumpa adik yang berkata macam tu, so what I try to advice?

Aku: “sis, jangan macam tu, this advice my mum yang bagi saya, so I share with you ok…
My mum say, belajar sampai kamu puas..then cari kerja, kumpul duit, apa guna sekolah tinggi tapi tidak guna (aku start sekolah memang tinggal asrama)… kalaulah kamu dah kahwin tapi in case you divorce, at least you ada kerja yang boleh support you and you child… my mum bagi advice, event my mum not educated person but she know what the best thing for her child”

Adik: “tapi kak, bosan bah duduk office, saya seronok duduk rumah”
Aku: “Apa guna kamu belajar sampai diploma kalau u just fikir macam tu? What point?”

 Struggling 

dia diam, dan aku tak pasti sama ada dia dengar atau tak, tapi pleasela adik, you still young, 20 years, lagi banyak benda yang you tak explore, ada banyak benda yang you nak kena tahu, ada banyak benda yang for me, its only happens when u young.. learn… enjoy you life, belajar untuk hidup, and macam-macam… So apa yang aku nak share, jangan buka mata kita untuk satu benda saja, 
yes..Kahwin, hidup bekeluarga itu indah dan aku wish for that too.. tapi matlamat hidup kita bukan untuk itu saja... ada banyak benda yang kita boleh explore selain dari itu... 
untuk tahun baru ni kenapa kita letak satu azam dalam diri kita, dan aku cuba untuk laksanakan,                    I struggling.. I wish to become a better "muslimah"... Insya Allah 

p/s Struggling...

4 comments:

aleen aiden said...

tadi lawat kakak ipar aku kat spital,budak katil depan tu ayah die engineer MAS.how inspiring!!hu3

oit,mane ilang?rindu kau juga! :)

Papa Mifz said...

dorang ingat kawen nih semuo nyer indah2 jer...kdg2 tuh mkn minum diri sendiri pun x terjaga...

rosmina samin said...

Aleen: hehehe

rosmina samin said...

Papa Miftz: tu la pasal... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...