Sunday, November 27, 2011

We depends to honor system...full stop!

Assalammualaikum ;)

Aku baru sahaja selesai baca satu buku… sangat-sangat ringan, tidak payah nak fikir banyak dan yang pasti direct to the point!
Abaikan "Dudul" that thing is my best friend to read ^__*
Seriously..I’m kidding by Ellen DeGeneres

Sebenarnya aku tak sangat beli buku ni, sebab aku sangat-sangat terkilan sebab aku begitu teruja nampak advertisement 20% off untuk “The stolen Life by Jaycee Dugard” actually nak sangat-sangat buku ni, tetapi hampeh betul… advertisement itu tak terlibat sama kat KK..dem..kalau tak ada kat KK kenapa tak bagi mark kat sana? Tapi its ok, aku kan budak baik so tak nak lah gaduh-gaduh, the worker just follow the rules ;) *psst aku harap my twin will give that book for my B-day at January next year!* hahaha

Berbalik dengan buku ni.. Non-Fiction types (humor), lebih kepada talk show tapi yang berbeza ianya berdasarkan pembacaan bukannya menonton dan mendengar..Erm..ok lah..berbaloi atau tak kalau nak beli? Erm..Ok… kalau korang nak pinjam boleh saja,download pun boleh nak beli erm kena fikir banyak kali… kecuali korang memang peminat setia Ellen DeGeneres... ok thats it!

Aku dah “terlanjur” membeli so, aku tak regret untuk say “adoiii kenapa aku beli buku ni?” jadi aku cuba untuk suka! So far so good, aku habiskan dalam semalaman coz ianya tak berbelit-belit..santai... tapi diatas kejayaan untuk menghabiskan buku ni dalam masa yang sangat-sangat "cepat" aku nak minta maafla bagi sesiapa yang terkena SMS busuk aku ..i like to chit chat with others lebih-lebih lagi aku nak sleep tapi keadaan tak membenarkan aku tidur ;) sayang korang ketat-ketat! 

Dalam banyak-banyak chapter dalam buku ni, ada satu bab yang aku nak highlight Chapter "honesty" ...yang ini berkenaan dengan perwatakan manusia. 
Ellen tulis kat sana “by statistic that on average people be lie four times a day!
” Wow aku tak tahu pula average lie manusia ye tak? Dan yang pasti berdasarkan sumber apa? Aku tak tahu sebab tak ada mark atau foot note kat sana
Yang lagi aku rasa excited nak baca bila Ellen highlight kat sana
“I can tell when people are lying to me when they start their sentence with " I have to be honest with you". Why do people need to clarify when they're being honest? Does that means everything else the've ever said has been a lie?"

Well aku pun selalu kata
“honestly..dengan member aku…dalam blog juga pertuturan…Tapi yang psti apabila aku gunakan perkataan "honestly" aku sebenar-benarnya inginkan penekanan diatas apa yang aku nak cakap atau apa yang aku nak terangkan...its doesn't means i keep tell lies to everyone yang aku kenal setiap hari..tapi bohonglah kalau aku ada masa aku tak cakap lie..tapi i try my best not to lie! 
Its true..terlalu honest boleh menyebabkan hurts people feeling.. aku tak suka nak bagi orang "terluka" for what i said.. but ada caranya bagaimana untuk elak semua itu... 

kalau ada manusia yang bergelar Hamba Allah cakap kat aku
"aku tak pernah cakap bohong, aku selalu jujur dalam perbuatan..."
Hah yang ini aku reject cukup-cukup... 

Then I ask for another opinion by some of my friend…sebab aku tak nak syok sendiri bila ada benda yang aku nak further explanation...
Then he tell me, depends dengan situation..or the author tak search betul-betul..aku ter”blur” seketika… why?
“he mention to me ...its hard to explain… then he give me one solution…”
“see you face at mirror..then question you self..adakah kamu pernah lies to other?
Then ask why you tell lies… for what reason and the concrete one..”
Friend correct me if I wrong ;)

Dont you think? everything in around us is based on honor system? like when you go to movie, how honest we're expected not to bring outside food..but ada juga yang bawa betul atau tak?
seperti candy yang ada di depan receptionist at the bank maybe atau kat bilik meeting tau kat customer service, they expected you to just take 0ne or two tapi ada yang "tapau" berbungkus-bungkus...
Lagi teruk, bila ada manusia yang langsung tak honest bila cashier terlebih bagi balance for your money...supposed you say it right? Sorry you bagi lebih ni...we depends on honor system right? 

"It's nice to think we can rust each other. it would be depressing to walk around every day thinking people are lying to us all the time, I prefer to believe people are good and honest and respect me enough to tell the truth. it's not easy to fined those people all the time, but they're out there (like you!). They're usually the people who don't hesitate to tell you when you look tired or anything. They might be blunts and sometimes they might hurts you feelings with their condor, but honestly? You'll appreciate it."

p/s like someone say to me..just be honest and try to said what you think, and what you want..and what the  reason... might be it will help you to settle all the thing... yup..based on honor system... 

10 comments:

Sunah Sakura said...

owwwhhh..menarik jugak buku ni eks..so kejujuran tu penting la kan?

Dadu said...

Paling penting jujur dgn diri sendiri dulu. Ngam ka minachi?

rosmina samin said...

Sunah: Of course..jujur itu penting :)

rosmina samin said...

Dadu: Yup..that i agree..penting jujur dengan diri sendiri dulu..:)

Papa Mifz said...

habis baco buku tuh sehari jer...wah hebat...

rosmina samin said...

Papa Miftz: hehehe.. tak lah hebat sangat..

Asmara said...

uit! best! like ur opinion. kdg2 perlu jugak berpura2 utk jaga hati org kan. terpulang juga pada keadaan waktu tu. :D

rosmina samin said...

As: Tq ;) betu..kadang2 berpura2 itu perlu tapi try not to hehehehe

aleen aiden said...

aku xsuka membace.aku rase aku xpnah beli buku atau novel sendiri selama nih.novel housem8 yg belambak pon aku xpnah terasa nak bace.something wrong ke dgn aku weh?aku tengok semua suka bace2 novel bagai.aku rase hina.hahah

aleen aiden said...

oit2,mane ilang!hu3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...