Wednesday, January 11, 2012

Even i know is wrong..but...

Assalammualaikum :)

First place, aku tak nak share benda ni, tapi aku nak let go apa yang bermain-main dalam fikiran aku sekarang… dah hampir 3 hari asyik duduk dalam otak aku, nak tak nak aku nak keluarkan juga… aku tak boleh nak tidur, tak boleh nak focus… masalah betul dengan aku ni…masalah orang biarlah ye tak? Buat apa nak sesakkan kepala untuk fikir benda tu semua? Aku pun ada masalah sendiri..masing-masing ada masalah sendiri…

"....BUT...."

Aku bukan manusia macam tu.. memang kena fikir diri sendiri tapi kalau melibatkan kawan-kawan rapat aku… adoii aku tak boleh! Kena fikir juga…at least aku consent… Attitude? Habit? I tak tau… korang fikir untuk aku boleh?

“Selamatkan diri sebelum selamatkan orang lain” first
“I rather suffer rather than lihat orang yang aku care suffer” second

So mana nak pilih? Yang first or yang second? Aku erm… depends, I choose the second option only untuk family and my closed friend… tindakan yang bodoh? Rasanya tak…

 I consent ^_^

Tapi ada sesetengah orang, yang pilih second option...apa yang aku fikir in the first place..
kenapa? why? You have to suffer for other people? Adakah ianya berbaloi untuk diri sendiri atau hanya untuk satu pihak sahaja. Kalau untuk satu pihak sahaja yang win, macam mana dengan diri sendiri? Terabai? Suffering? Atau die? Loser?

Bila ada closed friend yang pilih second option..aku tersentak seketika… kenapa you should pick that friend? You suffer..and other happy for that.. I don't like that... because as person yang juga berpegang dengan second option aku tak nak lihat my good friend susah hati... 

Adoi hidup sangat complicated.

Aku tak nak terbabas begitu sahaja untuk cari mana yang lebih baik atau mana yang terbaik untuk di ikuti, so I ask other opinion from my wonderful friend, she answer me with this:

“Rose, both you can choose, no matter which one but the first thing you must consider why you choose that, for who, the reason and satisfaction…

Aku tak nak kamu suffer untuk apa yang kamu pilih, dan aku tak nak kamu terlalu sangat berkorban untuk sesiapa sahaja, nanti kamu yang parah, apa yang aku boleh bagi advice, semua terjadi adalah dari Qada dan Qadar Allah, jodoh, maut di tangan Allah, kalau kita diberi satu ujian yang meminta untuk memilih, kita lihat semula kenapa kita pilih that thing in the first place, kerana suka, kerana kasihan atau what?

Tapi...if kita pilih for that reason, simpati, love or anything kita salah langkah, sepatutnya sebelum membuat sesuatu keputusan kita harus tetapkan niat kita, aku buat itu kerana Allah, aku bersahabat, berkawan adalah kerana Allah… kerana Allah yang first, bila kita dah fikir macam itu… Insya Allah, Allah tak akan bagi kita sedih untuk setiap sesuatu… setiap kesedihan ada kegembiraan yang Allah bagi, tawakal, yes that’s the words…

Sekiranya beginilah kejadian yang terpaksa kita pilih...Istikharah..Insya Allah dipermudahkan…

that the advice i can give to you Rose, because aku tak nak kamu menjadi pelarian yang mencari destinasi yang tidak mungkin akan kamu dapat sekiranya kamu tidak relate you feeling, emptiness, sadness, joyousness to Allah... kembali kepada Creator...

Aku rasa, this advice i want to share with you all, you the readers yang tahu what i thinking now, you the readers yang sama dengan apa yang aku rasa sekarang... aku bukannya nak tunjukkan aku sangat matured dalam ni,sebab aku selalu juga terbabas dengan nafs sendiri, even i know is wrong and i knowing it how to settle it, i still can't find the peace... but i try to be knowing it... based from reading, seeking and Insya Allah we will find it; learn from the right... 

But friend no matter bad you are, you still my closed friend, even though you not think me like that... never mind.. I support you ;) 

p/s rasa sangat-sangat "tersasar"... I struggling to be on the "road" 

3 comments:

Sunah Sakura said...

same with me here...i choose the second option...

aleen aiden said...

akhirnya..


:)


aku rasa setiap pengorbanan itu sendiri harus ada makna bagi diri kita.barulah ianya bermakna. :)

Papa Mifz said...

hidup mmg complicated dik oi...huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...