Wednesday, September 14, 2016

"Kimia" kami kuat

Assalamualaikum 

Kelas start last night. After work jam 5.30pm hurry heading ke kelas. Takut jammed, kalau petang-petang dalam jam macam ni..jalan memang jammed, lebih-lebih lagi kawasan Kingfisher.
Excited nak pergi kelas ni, new student, junior to my senior ececece..hehehehe

Tapi nak dijadikan cerita, saya salah tempat kelas pula, have to pusing sana,pusing sini tanya orang mana bangunan FPP (Fakulti Pendidikan dan Psikologi) lagi haru bila tanya new student juga… tidak kah tanya bukan pada yang layak… then terjumpa lagi student yang tanya mana bangunan sekian-sekian…sorry adik, kakak pun Junior juga kat UMS.. tapi finally jumpa juga, padanlah saya tak jumpa, rupa-rupanya terletak dihujung dunia.. heeee no lah kidding

Share with you, yang seangkatan dengan saya sekiraya anda mencari bangunan FPP from round about Menara jam, turn left don’t turn mana-mana till you Nampak Bangunan CIMB turn left drive sampai hujung, after you reach bangunan under renovation, FPP just next sahaja… senangkan heeee

Cerita pasal kelas, last night kelas Management Account and Financing. First off all saya Cuma ada background account semasa SPM only that..after that tiada. Bit worried dengan this kelas sebab saya Cuma ada berapa percent sahaja ilmu pasal ni. Basically sepanjang semester ni kelas divide kepada dua Managerial Accounting (mostly accounting pasal product) then satu lagi Financing Accounting (basically untuk property, land and development). First impression, I excited dengan kelas ni, I like it… since saya dalam area land development , I’m looking forward for this class ..Hopefully till end of semester, kami punya chemistry yang kuat…tetap dan tidak berganjak! In Shaa Allah

Kelas habis almost 10.00 pm, Alhamdulillah

Nak dapatkan buku apa untuk rujukan… text me, nanti kita share :) 
Till Then


p/s Saya nak dapatkan A+ for this paper and my project paper 80% from this area… In Shaa Allah


Thursday, September 8, 2016

Officially Pelajar

Assalamualaikum :) 


Hari Sabtu yang lepas, mendaftar sebagai pelajar di UMS, terasa macam blur sedikit disebabkan almost 8 tahun meninggalkan suasana yang memerlukan saya mengisi borang, kena buat checklist, kena update portal pelajar, kena daftar kursus, kena up to date dengan system University.

Dulu time Degree bolehlah rasa macam kena jaga sebab degree, fresh lagi dengan system online, kena keep remind dari masa ke semasa, tapi kali ini kena mesti up to date, kena alert setiap masa.

Pendaftaran hari tu, quiet ok, teratur dan systematic. Walaupun ada rakan baru yang rasa macam menyusahkan disebabkan banyak kaunter yang kena ikut, tapi bagi saya cara ini lagi baik, tidak crowded.

Nak dijadikan cerita, saya tak print checklist…dah time satu kaunter untuk check original Transkript, Sijil degree..saya kena reject..tak ke haru tu… last day pendaftaran then saya “terlupa” untuk print. Nasib baiklah jumpa rakan lama yang berkerja dengan Pascasiswazah… kena tolong …Alhamdulillah..lepas kaunter tu..gembira jangan cakap hehehehe

Lagi…lagi saya tersekat time untuk kembalikan file pelajar… terlupa lagi nak photocopy semua borang. Haru 2 kali ganda… terpaksa pergi ke Kolej Kediaman berdekatan untuk photocopy. Nasib baik. Lama juga proses pendaftaran..tapi kalau saya buat semua seperti diarahkan..lagi saya cepat.

Balik rumah…terus pengsan..penat.


Sekarang saya officially student :)  

Monday, August 15, 2016

Cita-Cita 2 Tahun

Assalamualaikum 

Its been a while tidak update blog. Busy dengan kerja, personal matter dan tiada idea untuk menulis hehehehe 

Attend seminar berturut-turut minggu lepas bermula 9 August - 11 August, kelolaan Maybank untuk introduce product perbankan dan juga 2 hari congress anjuran RISM (Royal Institute Surveyor Malaysia) Sabah Branch, masa ni saya bertugas under Team Registration. Sebenarnya ok juga bertugas dalam acara-acara macam ni, dapat mingle around dengan people dalam bidang yang sama. Itu cerita pasal seminar... then yang ini cerita pasal my next 2 years punya projek. 

Sejak selesai degree dahulu , saya memang nak further study lagi, nak ambil Master pula. Bekerja dalam tempoh 2 tahun then further..yang itu adalah apa yang saya plan (budak lagi...fikir macam tulah). Pernah sekali saya memohon Master di Uitm, Shah Alam..dapat dalam Property investment tapi disebabkan kekangan dari segi pekerjaan dan juga ragu-ragu untuk berpindah ke Shah Alam untuk berkerja dan belajar..saya say hold on dulu and terlepas begitu sahaja. Tapi I was like..tiada rezeki..In Shaa Allah next time saya cuba lagi. Then few years later almost 5 years ... saya mencuba lagi, kali ini saya ambil apa yang ada di Sabah sahaja...sama ada Universiti Malaysia Sabah (UMS) atau Uitm. Saya memohon MBA di UMS, alhamdulillah dapat dan this coming September registration day. 

Kawan saya tanya dengan saya, kenapa ambik MBA? kenapa tidak ambil bidang sama dengan apa yang saya ambil first degree dahulu. 

Hmmm saya nak ambik untuk polish anything dalam business, saya terfikir masa ini saya dalam proses untuk complete Registration Valuer saya .. In Shaa Allah dalam tempoh 2 tahun saya akan struggle untuk complete. Actually dah lama saya dalam profisien ni tapi baru sahaja complete Registration untuk Probationary Valuer. 

Once saya dah jadi Registered Valuer, In Shaa Allah saya fikir bidang saya bukan sahaja dalam Penilaian semata-mata namun penglibatan secara langsung dalam marketing, business dan "market" diri untuk orang bagi business dalam company... (fikir macam tu lah.., mana tahu jadi Director...tak juga terkial-kial nanti..hehehehe Aminnn)

In Shaa Allah walaupun lambat...saya akan selesaikan sebab itu adalah cita-cita saya once saya mengabdikan diri dalam bidang ini. Sama juga dengan Master saya, itu juga adalah cita-cita saya... hold Master selepas First Degree. Hope Allah permudahkan. Tempoh dua tahun maybe saya akan menjadi messy ...tapi saya akan lakukan yang termampu...   In Shaa Allah  

p/s doakan semua yang baik-baik sahaja 

Friday, May 20, 2016

Afternoon HEAT-wave

Mood this afternoon.

Korang sudah dengar lagu Justin Timberlake yang baru? “Cant stop this feeling” this is what I feel right now. Dancing.. pump the adrenaline and feel better.

I do have satu pekara yang kadang-kadang buat orang lain fikir saya ni ada hati atau tidak. I do have but bila sudah immune ..what I care. Stubborn… yes I am. Tapi my bf say yang saya ni cengeng..fragile... adededeh 

Dalam etika hidup kita seharian, ada benda yang kita kena let go. Jangan simpan dalam hati..jangan hadam dalam jiwa, kalau kita dah digestkan benda tu dalam jiwa kita…tidak kah kita rasa fed up, stress, lepas tu darah naik beberapa pain then jiwa jadi down. Tak kan kita nak jadi macam tu kan? Kita nak hidup kita happy. Walaupun banyak benda yang kita nak hadapi tapi jika jiwa kita tahan tukul , In Shaa Allah… semua tu jadi smooth..ibarat sungai yang mengalir tenang..haaa macam tu

Tapi bukanlah saya nak kata saya ni hebat. Ada masa saya ni down juga. Piss off dengan manusia-manusia yang berada dipersekitaran…rasa nak jentik satu persatu. Malas nak hadap sesuatu yang saya rasa if saya berkata tapi no body want to listen..so better close you mouth seal it . bukan sebab takut nak cakap tapi bagi saya kalau kita berkata tapi people tak nak dengar…just dengar apa yang dorang nak kata…sama juga… awak tak sakit hati, orang lain pun tak sakit hati.

Sebab tulah bila dengar lagu JT ni… sambil menari macam minion indaka rasa adrenaline seperti smooth.

p/s sebab ada kes jerit menjerit dalam office. Chill lah people, slow talk, jangan jerit..orang akan dengar juga tu…tidak lari kemana…akan dengar sampai habis..tapi nak hadam dalam jiwa..terpulang 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...