Tuesday, April 17, 2012

Hati mati

Assalammualaikum ;)

Awal-awal pagi ini saya rasa saya nak share something dengan korang... honestly is based apa yang saya rasa sekarang... 

nak kata sesungguhnya seboleh-bolehnya jangan biarkan hati kita mati, sebab hati adalah punca setiap perbuatan kita, apa yang kita katakan kadang-kala bukan apa yang ada dalam hati kita. Tapi Allah tahu semuanya… Seriously..bila hati mati bagaimana untuk kita dapat hidayah dan rahmat untuk berubah? Saya takut for that... sebab hidayah..Allah berikan kepada mereka yang terpilih sahaja... sebab itulah kita kena berdoa supaya jangan Allah memesongkan hati kita setelah kita diberi petunjuk dan hidayah, minta hati kita tidak berdolak dalik dari Allah... minta hati kita subur dengan menyebut nama Nya... Insya Allah... (*mood sebak*)

Jadi apa yang boleh buatkan hati kita mati?
Banyak sebab hati kita mati… dosa, perbuatan yang tidak baik yang kita laksanakan secara berterusan tanpa penyesalan, fikiran yang jahat dan macam-macam lagi, perasaan hasad, iri hati, riak, was-was dan sewaktu dengannya.

 Ustazah cakap untuk improve start from you solat...sebab solat itu tiang agama rite? (reminder to ME!) thanks picture from here 

Ustazah kata... (the conclusion i get from my class ^_*)
“manusia tahu apa yang boleh dan tak boleh, tahu yang sangat-sangat...tapi tahu sahaja tanpa perbuatan adalah pekara yang sia-sia
tahu, laksanakan dan amalkan secara berterusan dengan niat yang baik adalah yang terbaik, improve your self...
tahu kita tidak tahu, belajar untuk tahu
bila tahu cuba untuk lebih tahu dan amalkan…
improve..improve..dan improve…
dan apa yang dalam hati saya sekarang… saya mohon kepada Allah dikurniakan pasangan dan sahabat yang mampu bawa saya kearah yang lebih baik daripada apa yang ada pada saya sekarang..insya Allah…

p/s struggling untuk jadi yang “baik” 

5 comments:

Papa Mifz said...

berdoa semoga hati kito tak mati kan...agar berterusan dapat pedoman & hidayah dari Allah SWT...

Edy Zaidi said...

insaf jap...hehe

Edy Zaidi said...

Please vote for Www.danielzaidi.com in MITBCA2012 : Malaysia International Tourism Photography/Art Blog

Vote for www.eqbalzack.com in DiGi WWWOW Awards 2012 : Blogger of The Year

Thanks guys for your helps...really appreciate it! LOVE U lah..:p

NuReLLe said...

ohh...insaf jap....

アヌムちゃん said...

nak jadi semakin baik juga..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...