Monday, April 9, 2012

Humble opinion dari orang yang belum "beranak"

Assalammualaikum ;)

I baru selesai baca sebuah book in title “Battle Hymn of the Tiger Mother.” Karya Amy Chua seorang Lecture in Law di Yale University and kelulusan Harvard. First impression wow educated person. Korang nak tahu betapa buku ini sangat susah nak cari dikedai, memang saya mencari-cari yang sangat-sangat, bila buku ini sangat susah nak jumpa dalam hati saya

"apalah yang best sangat buku ni sampai semua sold out or out of stock!...best sangatkah Emak harimau ni?"

The book

And then pencarian berakhir juga dengan penemuan this book di Times Bookstore Suria Sabah. Harga RM32.95, Kalau member price dapatlah discount 20% namun, disebabkan sekarang adalah World Book Day yang akan berakhir end of this month dapatlah discount 30%. Berbaloi sangat-sangat!

Semasa dalam proses mencari buku ni, saya cuba google apa isi book ni, dah google ok, ada dua kelompok yang berbeza pendapat akan isi yang cuba disampaikan oleh Amy Chua, ada yang setuju dan ada juga yang marah, geram dan jelik dengan keterbukaan Amy Chua untuk mendidik anak-anaknya. Bagi yang tak setuju kebanyakkan kata..:
"ini bukan cara Asian mengajar anak-anak!"
"Ini adalah cara yang teruk! no wonder ramai kanak-kanak Asian yang suicide.."
"Chinese not like this!"
and sooo on..korang google sendiri ok 

Ada yang bagi nasihat dengan saya, jangan baca, jangan beli buku ni sebab ianya tak berbaloi... tapi for me its up to you as a reader untuk adapted apa yang Amy Chua lakukan terhadap anaknya, ok... atas pagar punya komen hehehe, either setuju atau tidak its up to you guys.. 

For me as reader its good actually not awesome but good! why? Because buku ni tidaklah terlalu complicated untuk difahami, kalau ada yang bagi komen sesungguhnya Amy sangat jahat, bagi saya dalam jahat dia tu masih ada sifat kelembutan terhadap anak-anaknya. Apa yang saya tahu, naluri keibuan Amy Chua sangat tebal, dia kata dia buat semua itu untuk menjaga anak-anaknya untuk persediaan masa hadapan mereka. Dia tulis lagi, tidak kisah mereka benci saya, tapi i want they know.. that everything i done today coz i love them so much!

As parents ada masanya kita pun begitu juga kan? kita kisah dengan masa hadapan anak-anak, kita hendakkan yang terbaik untuk mereka, kita sanggup untuk lakukan apa sahaja untuk anak, betul kan? Namun dalam “Battle Hymn of the Tiger Mother.”Amy Chua lakukan the most extreme thing thats all! ;) cara Chinese mother dalam zodiac Tiger mengajar anak”

Antaranya (sanggup korang as ibu bapa? atau sanggupkah kamu sebagai anak?)
a)      schoolwork always comes first
b)      an A-minus is bad grade
c)      your children must be two years ahead of their classmates in math
d)      you must never compliment your children in public
e)      if your child ever disagrees with a teacher or coach, you must always take the side of a teacher or coach (I really agree for this!)
f)        cant attend a sleepover
g)      cant have a playdate
h)      cannot watch tv or play computer games
i)        and so many more ~please find this book ok~

So how we or especially korang yang ada anak, ajar anak korang, adakah dengan cara sebegini? Force and force and say something rude (Amy cakap dengan anaknya "garbage" depan orang ramai wow!), tidak pernah puji depan orang ramai even anak korang are the best among the best, atau korang ugut not to give any dinner, stay out side if dorang tak buat apa yang korang nak or macam-macam lagi?

Bila tenung balik buku “Battle Hymn of the Tiger Mother.” ada sedikit persamaan bagaimana cara parents saya ajar saya, like...:

  1. my parents tidak pernah puji kitorang walaupun kitorang lebih dari orang lain even tiap-tiap tahun naik pentas untuk terima piala student terbaik, my parents NEVER please us! Tapi honestly memang ada sedikit rasa bila parents tak puji kita, tapi I think the way the child think also memainkan peranan yang sangat penting untuk terima. Tapi we ok for that, Cuma orang sahaja yang kata kasihan dengan kami so what? Kalau kami ok dengan benda tu, we just let it go.Kadang-kadang saya terfikir pula, kalau terlalu puji takut pujian memakan diri... 
  1. like Amy Chua she always compare anak dia dengan orang lain, walaupun ada sesetangah ibu bapa say, don’t compare you child to others even though u child are suck!  Sebab for children dignity, honestly my parents suka sangat bandingkan kitorang dengan cousin-cousin, sakit hati of course tapi I dot know lah mungkin cara kita berfikir dan tidak kisah dengan semua itu, when our parents comparekan kitorang dengan orang lain, in our mind I have to be more than them, so that’s how we study! Must more than them.
  1. Amy Chua never like anak-anak dia main games, pergi tidur tempat kawan lain atau keluar untuk bermain-main. So like my parents also, dorang sangat pantang bila kami minta try test untuk tidur di rumah kawan apatah lagi main games. Dulu family tak mampu beli games then the solutions kami selalu pergi rumah uncle yang ada games. Balik saja ha! Rotan menunggu. Saya ingat lagi sewaktu saya dengan twins minta kebenaran untuk tidur di rumah kawan, my mum sangat-sangat bantah tetapi kerana adanya alasan yang sesuai my mum ask us to bring beras bagi mak kawan… fikir tinggal free? I think that’s the way kami fikir we have to jangan kasi susah orang dalam kehidupan, selagi boleh buat try! (btw, you must know what the reason Amy Chua tak bagi anak-anaknya sleepover... baca buku  “Battle Hymn of the Tiger Mother.”) 
Terlalu banyak yang parents bagi kami, cara yang kadang-kadang bila fikir sekarang ganas tetapi dengan cara itu kami belajar, betul…

Tapi my opinion, bila sampai kepada anak, kita kena tengok macammana penerimaan dorang,  ada anak yang ok saja even parents dia buat macam-macam dengan dorang tapi ada anak yang kena macam ni... sampai tua dorang benci dengan mak ayah dorang, sedangkan dorang tak terfikir, itu adalah cara parents dorang ajar bagaimana nak hidup pada masa akan datang. Tengok cerita Nur Kasih bagaimana Adam marah sangat dengan Ayah dia sampai Ayah dia mati. Betul? Apa hak kita nak marah ibu bapa? Kalau saya, I will force my child to learn agama..i will never kasi discount for this!

So, conclusion, this book “Battle Hymn of the Tiger Mother.” ok, just baca and cuba cari apa benda yang boleh ikut, apa benda yang tak boleh ikut. This memoir is brutally honest i tell you. whether you agree or not with her approach, i think she brave for raising these issues how asian mother raised they child! 

p/s Humble opinion dari orang yang belum beranak ;)

3 comments:

Papa Mifz said...

bagus la..rajin membaco...

rosmina samin said...

Papa Miftz: kawan panggil saya ulat buku ;( hihihi

eelobor said...

tak larak nak baca....huhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...