Sunday, November 13, 2011

Si gediks yang suka memberi "ALASAN"

Assalammualaikum ;)

Dah lama tak update..ye tak? Alamak sorry sangat-sangat super duper buzy..tapi aku still ada masa nak jengok sekejap jiran-jiran sebelah rumah..so jangan siku aku ye..tapi sila peluk aku ketat-ketat camne babe? 

Banyak sangat nak share, tak tahu mana satu benda yang nak share ni, pasal rumah tanpa tangga aku ke (family aku ler tew..) pasal kerja aku ker…pasal others good friend ke atau kesemua sekali erm? Oh ho aku sangat tamak so aku nak share semua sekali COMPLETE SET! Ambik korang…

Full set of work memang aku akui minggu ni, Raya Haji rasa macam tak....rehat sekejap, masih dapat sms, email, dan telefon pasal kerja, ok aku tak kisah…layan saja… Lagi inspection and outstation memang full ditambah dengan kerja sekolah and student memang kaw-kaw, tapi aku tak nak complain and compare sebab itu adalah bahagian aku yang Allah dah bagi aku..betul tak? Cuma sometimes aku tension juga ^__* Sehinggakan ada member +  twin +  kakak +  mama aku kata..

“kamu ni super duper buzy, mengalahkan PM, tengok mata dah jadi macam sepupu panda!”
Ok aku mengaku mata aku dah seakan-akan sepupu panda…dem….

Tapi sebuzy-buzy aku, seworkaholic aku lagi workaholic seorang my good friend.. . Aku confius macam mana dia begitu gagah dalam hal time management.. 
Dia kata dengan aku
“time management is very important, I have to make everything in order..Bank + Business + personal + family + friend etc itu tak termasuk tube (dia suka you tube!) + sport + book (kitorang suka buku ^__*) +  lepaking and etc ;) 
sehari 24 Jam seminggu ada berjam-jam of courselahkan?  Dia kena bagi semua seckup-cukupnya, tak ada yang lebih tak ada yang kurang, memang aku tabik springlah kat mamat ni..tapi honestly aku kadang-kadang takut sangat tengok cara dia bekerja, sangat-sangat gagah! Tapi yang bestnya bila kita ada kawan seperti dia ada masanya kita pun ada keinginan sendiri untuk more further! Betul tak?

Kata pun good friend kan aku pun pernahlah bagi some advice dengan good friend ni…
“ Please take a good rest..i mean it!”
Nak tahu apa dia kata
“Can not, a lot thing to settle!”
So apa yang aku boleh cakap sebab aku tak ada hak nak advice lebih-lebih
“Go for it friend!”
Just bagitahu kat good friend ni, aku kawan yang memahami walaupun kadang-kadang aku tak faham lansung apa yang ada dalam fikiran dia…

Itu my good friend… aku pula si workaholic juga… rasanya time management aku bagus… (bolehlah..) tapi ada juga yang termiss sedikit.. bila aku mengadu kat my good friend. Dia nasihat kat aku..
"Masih tak perfect ada schedule yang you kurang bagi…"
ok aku mengaku aku ada terkurang sedikit dalam hal-hal family, sehinggakan aku termiss my twin engagement sebab kelas.
Then my good friend ask me
“Why?”
Me jawap
“Kelas”
Dia balas
“ Skip class tak boleh?”
Me say
“Tak boleh…”
Then tahu apa dia cakap?
“ALASAN..ALASAN…ALASAN..”

Ok that’s it, the main point aku nak cakap sebenarnya adalah ALASAN..manusia memang penuh dengan   alasan…buka mulut sedikit memang tak akan lari dengan memberi Alasan..dah memang makanan manusia agaknya…dengan memberi alasan hatta dengan benda yang memang tak patut kita buat pun kita bagi       alasan supaya orang terima dengan apa yang kita nak buat!

“Kenapa tak balik”
“Kelas” (Alasan)
Kenapa tak balik?”
“Kerja” (Alasan)
Kenapa tak balik?”
“dating… erm… “ (Alasan yang gediksss)

Berbalik dengan my good friend.. ada satu benda yang aku learn dari dia, kalau tak dapat nak buat, cakap terus terang, jangan berdolak dalik, jangan memberi alasan yang entah apa-apa nanti memakan diri…ok noted!

“Kenapa tak balik”
“Kelas” (JUJUR)
Kenapa tak balik?”
“Kerja” (JUJUR)
Kenapa tak balik?”
“dating… erm… “ (yang ni memang AUTA belaka!)


P/S Honestly aku pun suka dengan perkataan "ALASAN" tapi bila fikir baik-baik janganlah terlalu memberi alasan, nanti susah beb! so korang "time management" sangat penting! ~sekian~

7 comments:

アヌムちゃん said...

sapa yg ckp dating tu..awak ke good fren tu..huhu..tp tulaa.manusia ssh nk lari dr bg alasan..utk selamatkan diri sndiri kdg2 mmg kne bg alasan..huhuu

rosmina samin said...

Anum: hahaha kt ler.. (nasib mama tak baca blog!) memang sangat2 setuju..alasan adalah perkataan wajib dalam hidup ;p

Papa Mifz said...

pembahagian maso itu sgt2 la ponting...

rosmina samin said...

Papa Miftz: betul2 sangat2 setuju ;)

aleen aiden said...

aku naik ngeri juga skarang nih.ramai kwn2 aku yg keje gila kentang punye gigih!ade yg tdo kat opis,yg xtdo kat opis pon,sesudah subuh die dah ade kat opis.haih

wahida said...

aku lak time management ni letih sikit...suka buat keje bertangguh...huhu...

Asmara said...

alasan yg munasabah mmg boleh diterima, tp betul la kalau boleh elakkan beri alasan. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...