Saturday, November 19, 2011

Magic Word "TERIMA KASIH"

Assalammualaikum ;)

*Sebelum itu, aku ingin meminta maaf, kepada mereka yang terlibat, however this is 
honest dari hati molek aku*

Hati aku ketika ini seperti awan-awan dilanggar kapal... ;(

Aku tak boleh nak assumed orang, dan tak boleh juga nak predict or judge people, hatta dari body language mereka, tetapi sometimes I can predict someone based on the reaction, and rasa hati, that’s all! However aku seringkali “tewas” dengan prediction and assuming, kerana kadangakala benda yang aku nak assumed itu, seringkali menjadi “Double meaning” means tak jadi… Aku tak seperti my good friend, who proudly claims “I can read you Face!” tapi honestly, his kind of the people…

Apabila aku tak ada keistimewaan itu, aku try, test and cuba untuk predict orang then based on my assumption, sesiapa sahaja dimuka bumi ini suka akan hadiah, suka akan appreciation for something yang dorang buat untuk others,
Ok! Aku assumed macam ini, dan aku sangat-sangat confirm akan assumption ini!

Aku predict people
“Ok, dia mesti suka and teruja bila I bagi dia something as token of appreciation”
Kata hati aku…
Sebab manusia sukakan appreciation kan?
Sebab aku pun sukakan appreciation coz aku manusia ;)

So, based on semua ini, aku dengan bangga dan terujanya find something for appreciation 
sebab dalam hati molek aku terima kasih is not enough to show my gratitude!…tapi in the end of the day, it totally turn to negative result..dalam hati aku WHY its happens? My prediction salahke?

Aku sedih, down, dan dalam otak aku dah fikir macam-macam bila my token of appreciation tidak diterima… 
korang fikir ini patut atau tak?
I means adakah itu sepatutnya attitude of people yang aku begitu care? 
Easily say “no” without “thanks”  
and without taking it!
So korang boleh rasa apa yang aku rasa?

Shame on me!

So, you can see I not the kind of person who can predict and assume....always fail…

Tetapi, based from my knowledge, the kind of attitude totally not awesome.
WHY? Coz kita dari kecil, sewaktu kita sudah pandai bercakap, our mum or dad selalu nasihat and bagitahu kita
“say thank you to Auntie..or say thank you to granma and so on…”
Kita diwajibkan untuk ucap the magic words, even sometimes the thing tidak langsung kita berkenan…tapi dah menjadi lumrah dan kebiasaan..magic words “terima Kasih” tetap diungkapkan

So, adakah kita hipokrit kalau kita ucapkan thanks untuk benda yang yang kita tak minat or suka? 
Kenapa tidak? Memang kita hipokrit, tapi bagi aku, apa yang lebih baik daripada menyemarakkan silaturrahim antara sahabat dan keluarga? Tidak ada salahnya ucapan “terima Kasih!” ini…

So, apa yang aku nak share…
Please say thank you, bukannya susah, lebih-lebih lagi sahabat anda sudah bersusah payah untuk semua itu. Kalaulah aku bukan “mereka” yang patut diambil peduli, yang hanya bersandar kepada gelaran “no body” dihati anda, just say thanks you, that’s enough for me!
Aku melebih-lebih?...
Tapi aku tahu, aku tak boleh nak predict people to like everything as token of appreciation, but at least magic words “TERIMA KASIH”
Not…
“oh I don’t like that and bla,bla,bla,bla…”
Without sorry 

Its really hurts my heart beb!

p/s Tapi aku tetap sayang dia ketat-ketat!



2 comments:

Papa Mifz said...

betul..sgt tak awesome kalo dah tolong then mulut dorang berat sgt nak ucap terimo kasih...

アヌムちゃん said...

bkn ssh pn cakap terima kasih kan.huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...