Wednesday, October 5, 2011

Sebab aku perempuan...

Assalammualaikum ;)

Hari tu, ada ushar-ushar sikit harga apartment di kawasan aku, oklah kot bagi gaji macam aku, middle class punya salary..cukup untuk simpanan, dan investment, insya Allah.. lepas ni, kalau dah nak kahwin pun tak payah nak fikir- fikir nak tinggal mana, then at least dah ada rumah sendiri ye tak? tapi nak fikir betul-betul sebab benda ini kena ada perancangan yang teliti.

Ada juga ada member yang cakap kat aku
"wei Rose, jangan risaula pasal rumah, kau ni perempuan...sepatutnya lelaki yang kena fikir ni semua.. lepas kahwin baru fikir benda ni.."

Ok aku faham apa yang member aku nak cakap dengan aku, aku tak payah nak serabutkan kepala otak pasal semua ni, tapi pleaselah sebab aku perempuanlah aku nak kena fikir pasal semua ni.. let say lah... aku kahwin then tub-tub divorce (aku tak nak lah benda ni happen kan?)... aku tak nak hidup aku lepas tu kontang kanting jika aku terlalu bergantung dengan husband aku...so make sure aku sebagai perempuan bersiap sedia... pendapat aku saja ^__*

Tapi masing-masing ada pendapat sendiri kan? lepas kahwin baru bersama-sama cari rumah, ok jer..tapi erm rasanya cara ni tak sangat practical sebab lepas kahwin tentu banyak duit yang kita dah "buang" untuk kahwin dan sebagainya..jadi menabung sebelum kahwin itu lebih practical hehehe

Aiii, adakah sifat ni menunjukkan aku ni materialistik? tak kan? Tapi honestly aku rasa tak "secured" kalau aku tak fikir macam ni... ;p..tapi depends dengan you all juga...

p/s aku melalut sekejap sebab Mr. Goodman say to me... " kita mesti ada something to secured our life after marriage, but its doesn't means saya tak boleh bagi security for your life after that, but in case anything happen, you and me have something to move on..." ok aku tersentap seketika....dan aku rasa fikiran kitorang sama ;)




4 comments:

Papa Mifz said...

aset itu ponting utk maso dopan...

aleen aiden said...

yup,klo aku mungkin menabung dlu kot..then baru kumpul asset.heh~

Sunah Sakura said...

nope..it's ok la akak fikir dari sebelum kawin lagi..takkan bila da kawin baru nak fikir kan?

Edy Zaidi said...

simpan aset banyak sebelum kawen...nnt dah kawen senang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...