Friday, October 28, 2011

paling HEBAT dan paling BURUK become me!

Assalammualaikum ;)

Aku ada ramai kawan dan aku boleh kategorikan kepada beberapa kategori, daripada mereka yang berjantina lelaki, perempuan, marriage, single, tomboy, sotong dan macam-macam lagi, semua aku anggap kawan walaupun mereka sometimes totally different daripada aku dan tidak sekepala dengan aku, tapi aku still anggap dorang kawan even not "Closer" but yes dorang kawan aku. Dan imagine dalam ramai-ramai kwan tu memang akan jumpa bermacam-macam ragam yang berbeza ye tak? 

Apa yang aku nak share dengan korang hari ni, tentang seorang kawan aku yang sangat-sangat berbeza daripada yang lain-lain. bukan berbeza sebab dia lain daripada yang lain, tapi yes dia different sedikit . Dia easy to talk, cakap apa sahaja dia tahu how to deal with it. Dia cakap ada "isi" bukan saja-saja atau suka-suka, walaupun mamat ni memang "gila-gila" sikit.

Aku kenal dia tak lama, mungkin awal tahun ni, tapi bila kita ada perasaan suka dengan perwatakan seseorang, secara automatic dia become my friend, totally tak payah nak ambil banyak masa untuk fikir semua tu, secara tiba-tiba i introduce to other my friend..he my friend ;) Tak lama kenal tapi aku tahu serba sedikit pasal hidup dia, what kind bad thing dia buat dan some dirty little secret ;) dan aku boleh cakap for time being dia satu-satunya kawan lelaki yang aku boleh percaya!

Semalam mamat ni secara tiba-tiba tanya aku... 

“Rose, sepanjang hidup kau, apa benda yang paling hebat kau buat dan apa benda yang paling buruk kau pernah buat”

aku terdiam seketika beb, tak tahu nak kata apa, tak kan aku nak bagitahu segala-galanya pasal aku, sometimes ada benda yang aku nak tutup daripada perhatian orang luar, yang aku sahaja tahu even daripada pengetahuan family aku.

Benda yang baik atau yang jahat..closed that’s it..just for me!

Tapi aku tak tahu kenapa dengan mamat ni, aku boleh open sangat… sebab dia can read my face? Unlucky that day im used my contact lense, so meaning that he can read me!  Aku tak nak tipu then aku cakap direct

“to much thing I do, without my mum knowing, bad.. good and so much!”
aku boleh jadi sebak bila ingat apa benda yang aku dah buat… God know what I am do!

“Mum, I am so sorry…” tapi what i do is not a huge mistake is only the some part of life that i do as fundamental in my life now. don't worry mum ;)

then bla..bla..bla..bla..he know what I  done, then I know what he done..the bad thing he do the bad thing I do.. so that’s it.

After..bagi tahu.. one thing I felt… senang, lega dan segala-galanya, sebab selama ini I kept it secretly then now i open it, i release it to somebody Human being...

So, meaning that, if you have so dirty little secret, please kept it in you head, and reserved it only for you.. but if you have somebody yang you can rely...why not share with him. And the fact he will not keep something from you, and he totally open to you also, that’s friend should be!

No matter bad and good you are, he can accept you no matter what. That friend of me! And I really like he totally!

Share with you, what he think about relationship of people to others...

“Rose, manusia ni, selalu cari titik perbezaan dalam seseorang, sebab itulah manusia selalu berfikiran macam-macam dengan mereka yang bagi masyarakat umum “sampah” tetapi why not kita cari titik persamaan dalam diri dorang, sebab dalam diri manusia mesti ada titik persamaan dengan kita, cari dan dengan cara itu kita kenal mereka, positif thinking!..jangan bersangka buruk dengan orang, dengan cara itu kita bebas untuk berkawan dengan semua orang tanpa ada rasa berbeza!"


p/s this is the honest thing i do...can you felt it?

9 comments:

Anonymous said...

Takde sape pun pefek.... Ambik yg jenih amik juge yg keroh..jenih utk tauladan keruh jd sempadan

rosmina samin said...

yes u r right... that why i like to be surrounded with people like you! ;)

aleen aiden said...

heh~
xtau nak ckp ape.tibe2 nak senyum je. :)

Papa Mifz said...

berkawan biar ramai...cinta hati biar satu..:)

rosmina samin said...

Aleen: kenapa nak senyum jer? alaaa bagilah kata2 sikit muahahaha

rosmina samin said...

Papa Mifz: yes u r right brother ;)

**::CIKNUURUL::** said...

yeah,betol tu,.sumtimes kite nak luahkn bnde2 bruk dn bnde2 baik kt sumbody kn,tp kdg2 xmampu sndri nk luahkn,.unless,ade kawan yg mcm rose tu,.huii,.

rosmina samin said...

CN: bestkan ada member macam ni ;)

wahida said...

aku pun pernah ada benda paling buruk pernah aku buat...huhu...tobat tak nak buat dah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...