Saturday, March 12, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa.. cerita disebalik cerita

Assalammu'alaikum 
Thanks to KRU Studios
Hye korang ^^ aku baru balik dari watch Hikayat Merong Mahawangsa (HMM)... apa cerita? cerita ok saja what??? ok saja.. nah ambik ko sejujur2nya... Aku suka, aku excited, aku happy, aku wow dan sewaktu dengannya ok ^^

Masa beli tiket, hall dah hampir penuh, time tu tinggal sejam lagi tayangan, masa masuk kat hall.. memang penuh dengan manusia2 yang maybe bfikiran macam aku "best sangat ke cerita ni? sampaikan banyak negara luar beli movie ni?" atau maybe dlm fikiran manusia2 ni mcm aku.. apa yang best sangat movie ni, sampai MOSTI sanggup bagi kerjasama bersama? ataaau maybe dlm fikiran manusia2 ni mcm aku.. macam2 hahaha
and then tepat jam 2.05 pm bermulala tayangan....

and in the end of the movie... kepala aku ligat berfikir... no wonderla.. negara luar nak beli movie ni, MOSTI bagi kerjasama bersama, pembikinan yang super duper mahal sebab...

Aku jenis tengok movie action, apa2 yang bersangkut paut dengan action akan aku usahakan untuk tengok, dan aku jenis manusia yang mengharapkan bila aku tengok trailer yang waw.. mcm best.. so aku expect  movie tu mesti hebat.. HMM memang seperti trailer.. apa yang aku harapkan memang ada disana, Superb, Brilliant, outstanding, kenapa aku tulis macam ni sebab ianya Jenama Malaysia Ok, sangat2 berbeza dengan filem jenama Malaysia yang lain, kalau aku nak bandingkan dengan Jenama overseas yang lain ini lebih hebat sorry aku nak katakan HMM lebih hebat dari the last air bender ^^ .. tapi HMM masih jauh dari Harry Potter muahaha. Tak sia2 aku cancel last minit appointment Doctor hari ni.. Sorry Doc ini HMM punya pasal lah ni^^

Why you should watch this movie?
1. Music is superb! by Malaysia Philharmonic Orchestra ... seriously memang thumb up!
2. The scene is adorable, sangat suka lawak2 Merong Mahawangsa.. aku ketawa ok ^^, the CGI, the action and action is wow!
3. Some part of the scene betul2 buat my heart break ^^ dimana? scene the princess kena kidnapped by Geruda and then  Marcus the Prince from Rom "die" ... the music make me sad :(
3. Action is there *how many time me cakap ni?* hahaha so memang action is there, korang tak akan jumpa action sebaik ini dengan Movie made in Malaysia
4. Pelakon is cute mutey psstt boleh tak kalaula aku sbg pembuat cover movie ni, i will put name of Princess from china as pelakon utama instead Ummi heheeh kidding ^^

When you watch this movie don't say...
1. I hate the ending, why everyone not live happily ever after .. ok fine watak jahat mati.. tapi tak kan nak bagi Hero mati juga :( (what to do ini cerita epic, dah termaktub dlm sejarah ^^)
2. what??? some part lebih2 lagi bila Merong pulang semula ke Semenanjung Emas, dimana dia bertemu dengan Embok... the story mendatar dan i felt bored (i need action scene^^)
3. Why??? no scene Marcus and the princess weeding T_T
4. Ending... i need more... two hours is not enough T_T

BTW jangan cuba nak bandingkan movie ni dengan Overseas ok, tapi korang kena berfikiran positif kerana filem di malaysia dah semakin maju, mana tahu tahun2 akan datang ada cerita made in Malaysia yang boleh sampai ke Oscar, who knows kan? ^^
HMM, semuanya ada.. i think korang tak akan menyesal tengok movie ni... walaupun ada skrip yang meleret2 tapi the story is there for me, from 10 i will give 8 1/2... because ada WOW Effect!!!

2 comments:

Kay said...

Ok if tuan blog suka movie tu. maybe msa tengok trailer tu saya expect tinggi sangat kot tu la bila da tengok mcm x capai pula apa yang diharap..anyway tq datang n sharing psl HMM ni..

rosmina samin said...

@kay: hehehe movie abstract..msg2 ada expectation yg dihrpkn :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...